Inspiratiedag kansarmoede en onderwijs

IMGP0348.JPG  Op 28 april 2016 namen ongeveer 150 mensen uit het onderwijs, uit het welzijnswerk en mensen in armoede deel aan de inspiratiedag ‘Kansarmoede en Onderwijs’ in het VGC-administratiehuis. De inspiratiedag werd georganiseerd door het Brussels Platform Armoede, Vrienden van het Huizeke, het Onderwijscentrum Brussel en Samenlevingsopbouw Brussel. Deze dag was ook het sluitstuk van ‘Samen de missing link overbruggen’: een project over ‘ouderbetrokkenheid van mensen in armoede’ uitgevoerd door het Brussels Platform Armoede met de steun van de Vlaamse Regering.

Centraal op de inspiratiedag van 28 april stonden praktijkvoorbeelden uit het Nederlandstalig onderwijs in Brussel die het welzijn van ouders en leerlingen bevorderen en de ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren versterken. Met deze praktijkvoorbeelden over ‘ouderbetrokkenheid van mensen in armoede’ stimuleerden we de kennis- en ervaringsuitwisseling tussen scholen onderling en tussen schoolteams en welzijnswerkers.

Na een inleidende plenaire sessie, konden de deelnemers drie workshops naar keuze volgen. In deze workshops werden de Brusselse praktijkvoorbeelden voorgesteld en met elkaar besproken. Doorlopend werden didactische materialen voorgesteld op de  snuistertafels en werd door Samenlevingsopbouw Vlaanderen het project “Zaak van Iedereen” voorgesteld. Drie duo’s van ouders, leerlingen, leerkrachten, welzijnswerkers en ervaringsdeskundigen in armoede gaven aan het einde van deze dag hun indrukken en adviezen mee aan de deelnemers. 

Een van de ervaringsdeskundigen zei daarbij: “Kansen krijgen als kind mag geen kwestie zijn van geluk. Een kind is niet verantwoordelijk voor de situatie, context en leefmilieu waarin die moet opgroeien. Het is aan de samenleving om optimale ontwikkelingskansen te voorzien voor alle kinderen ongeacht afkomst en leefsituatie waarin die moet opgroeien.”

programma van de inspiratiedag

Presentaties gebruikt tijdens de workshops vindt u hier

presentatie Samen de missing link overbruggen

presentatie Vrienden van het Huizeke

presentatie Onderwijscentrum Brussel

presentatie Zaveldal

presentatie Brede School De Haven

presentatie Sint-Pieters en Sint-Guido

presentatie Abrusco

Een zaak van iedereen

Binnenkort vindt u hier ook enkele sfeerbeelden

              De inspiratiedag was een organisatie van

Logo BPA.jpg

 

logo Huizeke.jpg

Vrienden van het Huizeke

 

logo OCB.jpg

 

logo SOB.jpg

 

Met de steun van

 

vgc_logo_n_horizontaal_zwart_300ppi.jpg

 

"Samen de missing link overbruggen" kwam tot stand met de steun van

 

leeuwsteunVR-Gr.gif